Yutma Nedir?
Ağız içindeki materyalin ve tükrüğün mideye iletilmesini sağlayan kompleks fizyolojik bir fonksiyondur. Pek çok kas ve sinir yutma fonksiyonu için görev alır. 3 evrede yutma gerçekleşir. İlk evrede, lokma tükürük ve çiğneme ile yutmaya hazır hale getirilir. İkinci evrede, dil gıdaları geriye iter ve yutma tetiklenmiş olur. Hava yolu bu evrede kapalıdır. Son evrede, yemeği aşağı hareket ettirmek amacıyla peristaltik kasılmalar ve basınç değişiklikleri olur. Gıdalar yemek borusuna girmiştir.
Disfaji Nedir?
Yutma işleminde bozulma ile ilişkili, yiyecek veya sıvıların ağızdan mideye taşınmasında zorluk veya yokluk olarak tanımlanabilir. Bu durumda; gecikme, engellenme veya aspirasyon olabilir. Aspirasyon; yiyecek veya sıvıların nefes borusuna geçişteki gerçek ses telleri altına geçiş durumudur. Pek çok soruna hatta ölüme neden olabilen aspirasyonun önlenmesi gereklidir. Aspirasyonu tespit etmek her zaman kolay olmayabilir.